Bojan Krogh – Art and Craft   -"From heart to clay"

Om mig

-Skönhet -Samarbete -Tillit -Vänskap -Arbetsglädje -Integritet

…är ord som för mig är starkt förknippade med HÄSTAR! Som liten sökte jag mig alltid till de arbetshästar som fortfarande fanns kvar på gårdarna trots att traktorerna tagit över. Som vuxen har jag haft egna hästar och tävlat i hoppning och dressyr.  Hästarna finns i hjärtat och tar form i leran.

Jag har arbetat i lera sedan slutet av sjuttio-talet och haft många utställningar genom åren, både separata och samlings-utställningar. Köpings konsthall, Aguelimuseét, Wahlmanska huset,Galleri J:son och Gävle slott är bara några exempel. Jag har även gjort trapphusutsmyckningar åt Svenska Bostäder och sålt utomlands, bl.a. till Oracle film i Los Angeles, samt Tyskland. Japan och Australien.

Hästen är ett motiv som har följt mig genom åren.Min första hästskulptur gjorde jag i första klass Jag vill i mina skulpturer och målningar försöka fånga det som är hästen själ.

Jag gör även andra motiv än hästar. Genom åren har det blivit skulpturer av hundar, kor, spelmän, stråkkvartetter,getter, får, grisar, älgar, höns och en massa andra djur och människor.

Jag jobbar väldigt intuitivt och gör sällan skisser. Däremot tecknar jag gärna i andra sammanhang och gör målningar i olika tekniker, t.ex Oljemålningar, akrylmålningar eller akvareller .
Jag använder mest en rödbrännande lera som bränns vid drygt 1000 grader, och en svartbrännande som bränns vid drygt 1100. Den tas på ett djup som motsvarar 2 miljoner år! Jag köper den färdig på lerbutik, så jag gräver inte upp den själv!
Inga formar eller ens armeringar används. Jag har själv alltid vetat vad jag vill göra, och utarbetat min egen metod för att bygga upp mina skulpturer.
Jag har en utställningslokal hemmavid, där jag visar mina alster.  Jag har inga fasta öppettider, om jag inte annonserar om det, så ring mig innan ni kommer.  Mobilen:076-0892606, eller 0225-23028

Musik betyder mycket för mig, och en hel del av mitt skapande har också genom åren haft musikalisk anknytning! Själva övandet av musik, är för mig som en meditation. Jag har sjungit i kör i hela mitt liv. Började spela fiol när jag var i trettioårsåldern,och det har berett mig mycket glädje. Spelar också gärna gitarr och sjunger. Har sjungit solo ibland på bröllop och begravningar. Att få sjunga ensam i en kyrka är fantastiskt!

Vi har två hästar i familjen: Rönna, en nordsvensk med travstam, samt Feykir, som är en islandshäst.Jag hinner inte rida så mycket nuförtiden, men har två barn som rider.

Sök

juli 2024
M T O T F L S
« okt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste kommentarer